Slik inspiserte vi sabotasjen på Nord Stream med en båt, en mann og en undervannsdrone

mandag 5. desember 2022 / Østersjøen

En serie av eksplosjoner med påfølgende gasslekkasje ble oppdaget på gassrørene Nord Stream 1 og 2 i september 2022. Disse rørene befinner seg i Østersjøen og eies av Gazprom. De frakter gass fra Russland til Europa. Myndighetene i Sverige og Danmark har konkludert med at eksplosjonene var sabotasje, men få bilder fra eksplosjonene under vann har blitt offentliggjort.

Den svenske avisen Expressen så en mulighet til å være først ute med å ta de første bildene fra skadene da svensk farvann ble åpnet opp igjen. Trond Larsen, Technical Sales Engineer i Blueye, tok med seg undervannsdroner og ble med på oppdraget. Et par uker senere dro to Blueye-ingeniører nedover igjen sammen med BBC. Med bedre tid til både planlegging og gjennomføring fikk vi gjort en grundigere kartlegging av skadene.

Fant gassrørene ved hjelp av båtens ekkolodd og en multibeam sonar på dronen

Trond Larsen og teamet fra Expressen tok den første turen ned til Nord Stream rørene i en Targa 29' inkludert kaptein. Været var ikke på vår side og tidspresset var høyt for å gjennomføre oppdraget på de få timene vi hadde.

Koordinatene fra eksplosjonsstedet er offentlige. Rørene er også tegnet inn på sjøkart. Ved å ta i bruk navigasjonssystemet ombord på båten var det enkelt å nå frem til riktig posisjon. Da båten nådde frem til ønsket posisjon ble ekkoloddet benyttet for å se etter avvik på sjøbunnen. Innen kort tid fikk ekkoloddet opp noen punkter som viste fordypninger på bunnen. Da sjøsatte vi dronen.

Trond Larsen og Expressen reporter ser på en smarttelefon og controller på eksplosjonsstedet Nord Stream
Trond Larsen og reporter fra Expressen ser på smarttelefonen som styrer ROVen Foto: Alex Ljungdahl

Til turen med BBC til Østersjøen utstyrte vi en av ROVene med en kraftig multibeam sonar for enklere navigering og kartlegging av området.

Trond Larsen bruker rugged controller sammen med sonar view for å navigere rundt røret
Trond Larsen bruker Blueye Robust Håndkontroller til å styre ROVen samtidig som han ser på sonarbildet fra Oculus M750d på en ekstern skjerm. Foto: Blueye Robotics

På den første turen brukte vi kun visuelle ledetråder og kompasset på dronen for å se etter avvik på sjøbunnen og finne selve rørene. Den andre turen hadde vi på en kraftig multibeam sonar med rekkevidde på 120 meter. Da fikk vi rørene opp på skjermen med en gang. Det var kun snakk om minutter fra dronen var i vannet til vi kom frem til røret og fikk visuell bekreftelse.
- Trond Larsen, Technical Sales Engineer hos Blueye Robotics.

Two Blueye ROVs standing on Zarges cases on the Nord Stream boat with BBC
Blueye ROVene som ble med ned til Østersjøen med BBC. En utstyrt med Oculus M750d multibeam sonar og Waterlinked uGPS. Den andre med en Reach Alpha gripper, Waterlinked DVL og en ISS360 scanning sonar fra Impact Subsea.

Utstyr på ROV 1

  1. Oculus m750d multibeam sonar (navigasjon og identifisering av gassrørene med sonarbilder på ekstern skjerm)
  2. Waterlinked uGPS (for posisjonering av ROV)

Utstyr på ROV 2

  1. ISS360 scanning sonar (navigasjon og lokalisering av objekter)
  2. Waterlinked DVL (posisjonering av ROV og kontrollmodus for å låse ROV posisjon over sjøbunn)
  3. Reach Alpha gripper (for å plukke opp objekter)
Blueye X3 ROV kjører inn i et av Nord Stream rørene.

Lite sikt og utfordrende forhold

Det var kun 1-2 meter sikt horisontalt og enda dårligere sikt vertikalt. Dette medførte at vi måtte holde ROVen stabilt på 20-50cm over sjøbunnen for å se bunnen vi kjørte like over. Kom vi lengre ned mot bunnen enn det ble løse sedimenter virvlet opp, og kjørte vi høyere opp mistet vi sikten til bunnen helt.

Blueye ROVer har interne posisjoneringsystemer som kan låse posisjon til dybde og retning ved bruk av IMU og kompass. Setter man derimot på en Waterlinked DVL A50 på enheten kan ROVen låse posisjonen sin relativ til sjøbunnen. Med god hjelp fra DVL og kontrollmodusen "station keeping" kunne ROV-operatør Trond Larsen holde posisjonen i det smale gapet med sikt og samtidig slippe kontrollstikkene for å fullt ut fokusere på å ta de bildene de ønsket av rørene.

Videoen under viser Trond Larsen kommentere det første dykket han gjorde sammen med Expressen.

Sonarbildene avslørte et mye større omfang av skadene

På den første turen ned til Østersjøen estimerte vi at omtrent 50 meter av den ene røret var revet av. Dette gjorde vi kun ved hjelp av ROV kameraet. Da vi tok i bruk en multibeam sonar med en rekkevidde på 120 meter på dykket med BBC fikk vi raskt bekreftelse på et det var et enda større område som hadde blitt påvirket av eksplosjonene enn hva vi først trodde. Vi så også en annen del av røret som stakk rett opp fra sjøbunnen, på ca 5-6 meter.

Jigsaw sonar map of the blast area Blueye covered on the Nord Stream pipelines
Et kart satt sammen av flere sonarbilder vi tok med Oculus M750d multibeam

Bekreftelse på at en portabel og brukervennlig undervannsdrone kan gjøre større operasjoner

Undervannsdronene fra Blueye veier kun 9kg i luften. De har et brukervennlig oppsett, og ved å integrere utstyr i vårt software minimerer vi konfigureringen som vanligvis må gjøres av brukeren selv. Å dra ut på et oppdrag uten en plan er sjeldent en god idé, men av og til nødvendig. Og når du må raskt ut er det viktig at du kan stole på at utstyret virker og kan klargjøres raskt.

I etterkant av turen med BBC til Østersjøen har vi sett andre Blueye-kunder gjennomføre det samme dykket på eget initiativ. Les denne artikkelen hvor TV2 Bornholm tar de første bildene av gassrørene fra dansk økonomisk sone.

Som freelance fotograf hos TV2 Bornholm har jeg brukt Blueye ROV siden 2020. Systemet er veldig enkelt å bruke og jeg er veldig glad for at vi fikk til å ta de første bildene av skadene på gassrørene fra dansk økonomisk sone. Det er viktig at offentligheten blir gjort oppmerksomme på omfanget av sabotasjen som ble gjort i vårt farvann.
- Tonny Nybirk, Freelance Fotograf for TV2 Bornholm.

Tonny Nybirk at Nord Stream with a Blueye ROV
Tonny Nybirk fra TV2 Bornholm kontrollerer Blueye ROV.Foto: TV2 Bornholm
Tonny Nybirk at Nord Stream with a Blueye ROV
Tonny Nybirk fra TV2 Bornholm sjøsetter Blueye ROVen i Østersjøen. Foto: TV2 Bornholm

Blueye Robotics har siden 2019 solgt over 1000 ROVer til over 50 land. I dag supporterer vi alle kunder med kontinuerlig software- og produktoppdateringer.