Dokumenterte skadene på Nord Stream 1 med Blueye undervannsdrone

Etter invitasjon fra den svenske avisen Expressen ble Blueye med på et oppdrag for å filme de første bilene av skadene på Nord Stream 1 den 17. Oktober 2022.

Technical Sales Engineer hos Blueye, Trond Larsen, var med som ROV-pilot og var den som fikk tatt de første offisielle bildene av skadene med en Blueye X3 undervannsdrone.

Nordstream 1 screengrab
Blueye Nordstream droneopptak på skjermen
Blueye Nordstream drone footage screengrab
Undervanns Bilde tatt av Blueye X3 på Nord Stream 1

Etter klarering fra den svenske kystvakten dro Trond Larsen fra Blueye og to reportere fra Expressen ut på oppdrag i en Targa 29 fot i Østersjøen tidlig mandag morgen den 17. oktober. Det var værhardt på sjøen, noe som satte ekstra press på å få tatt de opptakene de trengte på kort tid. Etter om lag to timer på sjøen med kjøring til riktig interessepunkt og dykking med ROVen, dukket gassledningen opp på skjermen til smarttelefonen Trond brukte til å styre ROVen.

Videoen som første ble publisert i Expressen viser store skader på Nord Stream 1. Det ser ut til at så mye som 50 meter av gassrøret er blitt revet av eller har blitt sunket ned under sjøbunnen.

Det er bare ekstreme krefter som kan brekke av så tykt metall på denne måten. - Trond Larsen, Technical Sales Engineer hos Blueye Robotics

Dette ble også bekreftet av Dansk politi etter at de publiserte sine funn.

Trond Larsen og dronen Blueye X3 Foto: Blueye Robotics

Vi er veldig heldige og stolt av å ha vært med på å dokumentere slike viktige bilder til offentligheten. Det er ingen tvil om at Trond er en erfaren ROV pilot, men de kapabilitetene den brukervennlige Blueye X3 har demonstrerer virkelig hvor enkelt det er å få visuell oversikt over kritiske eiendeler under vann. - Christian Gabrielsen, Daglig Leder hos Blueye Robotics

Blueye Robotics er en Norsk tech bedrift grunnlagt i 2015. Med 3 undervannsdroner har Blueye solgt over 1000 enheter til ulike industrier i over 50 land.

Les historien publisert på BBC, CNN, Expressen, VG, og The Guardian, blant mange andre.