Oppdrett og akvakultur

Alle oppdrettsanlegg er pålagt å overvåke fisk og anlegg hver eneste dag. I dag utføres visuelle inspeksjoner på merder normalt av faste kamerasystemer, dykkere eller store industrielle ROVer.

Bruk av dykkere er kostbart og representerer en betydelig HMS-risiko. Inspeksjoner med tunge ROVer har tradisjonelt sett krevd mye trening for å manøvrere, og faste kameraer har naturlige begrensninger når det gjelder rekkevidde og fleksibilitet.

Med en undervannsdrone har du et mobilt undervannskamera som gjør det mulig å utføre undervannsinspeksjoner på en effektiv og enkel måte. I kombinasjon med eksisterende faste kameraer gir undervannsdronen oppdrettere et fullstendig bilde av sine eiendeler under vann.

Få oversikt i merden

Med Blueye undervannsdroner

De aller fleste oppdrettsanlegg har kameraovervåkingsutstyr på plass, men en undervannsdrone gir tilgang til områder der flyttbare pan- og vippekameraer ikke kan nå. Eksempel på dette er forankringsliner som du kan følge tett og muligheten til å se på store områder av noten. Du kommer også tett på oppdretts- og leppefisk for å holde fiskevelferd under observasjon.

En kombinasjon av faste kameraer og undervannsdroner gir deg hele bildet. Dette gir deg en unik mulighet til å inspisere alle de vitale eiendelene under vann på egenhånd. Og med bedre informasjon tar du bedre beslutninger og kan lettere planlegge videre arbeid.

Foto: Blueye Robotics

Vi bruker Blueye Pioneer til å følge opp samt kontrollere oppdrettsfisken. Undervannsdronen gjør det mulig å kontrollene fiskevelferd, groe på nøter og generell overvåkning av det som skjer i merden. -Johannes Schrøder, Salmar

Utfør hyppige undervannsinspeksjoner

Reduser både risiko og kostnader

Oppdrettsanlegg kan til tider være plaget med fiskerømning, skader på not og utstyr etter uvær og lignende. Da blir det viktig å raskt få en klar oversikt over situasjonen før en tar noen avgjørelser. På grunn av høye kostnader ved bruk av dykkere og eksterne ROV-operatører, kan nødvendige inspeksjoner bli forsømt eller forsinket. Med undervannsdroner som Blueye Pioneer eller Blueye Pro kan inspeksjoner raskt og enkelt håndteres på egenhånd, og dermed eliminere usikkerheten. Dronene fra Blueye er såppas enkle å ta i bruk at svært lite opplæring er nødvendig.

Bilde tatt med Blueye Pro i en fiskemerd Foto: Blueye Robotics

I dag utføres de fleste undervannsinspeksjonene ved bruk av dykkere eller ved innleie av ekstern ekspertise som ROV operatører. I enkelte områder av verden, så vel som i noen situasjoner, er det umulig å få på plass et dykkelag eller en ROV operatør på kort varsel. Dette kan i noen tilfeller ta dager. Med undervannsdroner kan inspeksjoner gjøres umiddelbart, og kostnaden for en Blueye Pioneer er nesten det samme som å rekvirere et dykkelag eller utføre er ROV oppdrag.

På enkelte oppdrettslokasjoner med mye strøm, kan det i dag vanskelig å bruke tradisjonelle mini ROVer. Undervannsdronene fra Blueye veier rundt 9kg, er stabil og utstyrt med 4 kraftige thrustere. I kombinasjon med et unikt skrogdesign og tynn kommunikasjonskabel er det mulig å utføre undervannsinspeksjoner av høy kvalitet selv under tøffe forhold. Strøm på opptil 1.5 m/s takler dronene helt fint.

Inkluder eksterne kollegaer med videostrømming i sanntid

Blueye Live Videostrømming

Dersom du ønsker å dele undervannsinspeksjoner med kollegaer eller annen ekspertise på andre lokasjoner, kan dette enkelt gjøres med vår løsning for videostrømming i sanntid.

Løsningen Blueye Live Videostrømming muliggjør strømming av video fra Blueye applikasjonen til internett via iOS eller Android enheter. En ROV pilot kan dermed i sanntid inkludere flere på en undervannsinspeksjon, noe som kan redusere reisevirksomhet og gi en raskere måte å ta beslutninger på. ROV piloten trenger dermed heller ikke ha spesielt mye kunnskap om det han/hun ser på under vann da eksperter eller andre kollegaer kan involveres og gi instruksjoner samtidig som de ser videostrømmen på internett fra der de befinner seg på tidspunktet.

Deling av inspeksjon kan også gjøres med den supplerende applikasjonen Blueye Dive Buddy. Du trenger kun å koble deg opp mot samme WiFi nettverk som dronen og vipps så har du videostrømmen fra dronen delt på flere iOS- eller Android enheter.

Enkel overføring og dataprosessering av opptak etter inspeksjoner

Opptaksfunksjon på dronen gjør det enkelt å dokumentere inspeksjoner. Når inspeksjonen er ferdig, kan du enkelt overføre disse til en smarttelefon, tablet eller PC med Blueye appen eller Blueye File Transfer.

Viktige egenskaper og fordeler ved bruk av undervannsdrone til oppdrett og akvakultur

  • Bærbar og egnet for enkel håndtering
  • Rask oppstart
  • Enkel å betjene med minimum trening
  • Minimal med lyd, skremmer ikke fisken
  • Unik skrogdesign og kraftige propeller gjør den enkel å styre
  • Automatisk dybde kontroll og automatiske retningskontroll gjør det enkelt å holde fokus
  • Krever lite vedlikehold
  • Kraftige LED lys
  • Full HD-kamera
Foto: Blueye Robotics

Vi er sikre på at Blueye Pioneer undervannsdrone vil være et godt verktøy for ethvert selskap som er involvert i oppdrettsbransjen. - Kent-Roger Wahlvåg, Department Manager Åkerblå

Les om flere bruksområder for undervannsdronen Blueye Pioneer.

Ønsker du å komme i kontakt med oss?

Ta kontakt

Kontakt Salg

Dokumenter

Document Icon

Blueye Pioneer - Produktark med tekniske spesifikasjoner

Format
application/pdf
File size
0.66 MB
Copyright
Blueye Robotics AS
Last ned dokument
Document Icon

Blueye Pro - Produktark med tekniske spesifikasjoner

Format
application/pdf
File size
0.13 MB
Copyright
Blueye Robotics AS
Last ned dokument

Bruk av undervannsdrone til oppdrett

Lær hvordan undervannsdronen Blueye Pioneer kan benyttes innenfor oppdrett