Bruk av ROVer for inspeksjon ved havner

For å sikre at fortøyninger og andre konstruksjoner ved en havn eller pir er intakt, er det nødvendig å gjøre hyppige undersøkelser. Vanligvis bruker man dykkere til dette på årlig basis, men dersom jobben kun er å inspisere kan havneeiere enkelt utføre dette selv med undervannsdroner.

Skulle det være en jobb som må gjøres, en fortøyning som må byttes ut eller lignende, er det fint å kunne dokumentere hva jobben går ut på for å kunne forberede dykkeren best mulig samt spare tid på planlegging.

Følg opp tilstand på infrastruktur med undervannsdrone

Havneområder blir hyppig besøkt av både fritidsbåter samt store fartøy som frakter mange mennesker eller har med seg tung last. Tilrettelegging og forvaltning av infrastrukturen er derfor en svært viktig oppgave for at båt- og skipstrafikken skal kunne gå som normalt.

Pirer og havner ligger naturlig nok tett på havet og får stadig kjenne på havets krefter. Saltvann og hardt vær sliter på fortøyninger og andre konstruksjoner. Med undervannsdroner kan havnepersonell gjøre hyppige inspeksjoner av forholdene ved havna, men også bistå fartøy som mistenker skader eller andre problemer under vannoverflaten.

Med undervannsdronen rekker vi å dra på en inspeksjon og fullføre jobben på under 1 time. Dette sparer oss for mye tid og kostnader. -Trondheim Havn

Undervannsdronen på havna
Undervannsdronen på kaikanten Foto: Blueye Robotics

Undervannsdroner reduser menneskelig risiko og tidsbruk per dykk

Havnevesenet er allerede godt kjent med bruk av dykkere til ulike undervannsoppdrag. Dette er ofte tidkrevende og kostbart, men noen ganger absolutt nødvendig. For å gjøre oppdraget til dykkere mer effektivt er det en god løsning å eie en undervannsdrone som kan inspisere jobben både før, under og etter at den er fullført. Dette gir mer trygghet for både kunde og dykker, samt sparer begge parter for mye tid til planlegging.

Underwater drone footage
Inspeksjon av slitasje på fortøyning Foto: Blueye Robotics

Del live videoopptak på ekstern skjem eller med Blueye Dive Buddy appen

Dersom du ønsker å dele undervannsinspeksjonen med kollegaer eller annen ekspertise på land, kan du gjøre dette både ved bruk av appen Blueye Dive Buddy og/eller dele skjermbilde på en større ekstern monitor.

  Trondheim Havn og Blueye
Trondheim Havn og Knut fra Blueye ser på fortøyningene ved bruk av undervannsdronen Blueye Pioneer Foto: Blueye Robotics

Blueye Dive Buddy kan lastes ned til andre iOS og Android enheter. Du trenger kun å koble deg opp mot samme WiFi nettverk som dronen og vipps så har du videostrømmen på dronen på flere enheter. Skulle du ønske å vise live videoopptak på en større skjerm, er det mulig å dele skjermen til enheten som kjører Blueye Dive Buddy via en HDMI kabel eller en tilpasset dockingstasjon.

Enkel dataprosessering etter inspeksjon

Opptaksfunksjon på dronen gjør det enkelt å dokumentere inspeksjoner. Når inspeksjonen er ferdig, kan du enkelt overføre disse til en smarttelefon, tablet eller PC med Blueye appen eller Blueye File Transfer.

Inchcape Shipping Services inspiserer et fartøy
Inchcape Shipping Services inspiserer et fartøy i Port Kembla Foto: Blueye Robotics

Fordeler for pir og havner ved å bruke undervannsdroner

 • Portabel og enkel å ta med seg
 • Gir deg et raskt bilde av situasjonen under vann dersom skader har oppstått
 • Mulighet til å gjennomføre hyppigere inspeksjoner enn tidligere
 • Kostnadseffektiv sammenlignet med bruk av dykkere og eksterne ROV selskap
 • Muligheten til å dele live videopptak med ekspertise på land dersom det trengs
 • Krever lite vedlikehold
 • Automatisk dybde- og retningskontroll gjør kontrollering enkelt
 • Kraftige LED lys
 • Minimalt med opplæring

Ønsker du mer informasjon? Ta kontakt med oss i dag!

Les flere artikler her for hvordan undervannsdroner kan benyttes til andre profesjonelle formål.

Ta kontakt

Dokumenter

Document Icon

Blueye Pioneer - Produktark med tekniske spesifikasjoner

Product sheet with technical specifications
Format
application/pdf
Filstørrelse
0.17 MB
Last ned dokument
Document Icon

Blueye Pro - Produktark med tekniske spesifikasjoner

Product sheet with technical specifications
Format
application/pdf
Filstørrelse
0.13 MB
Last ned dokument