Rask og enkel opphenting av tapte gjenstander under vann

mandag 22. januar 2024 / Blueye-kontoret

Forrige uke var en av våre ROV-eksperter, Trond Larsen, ute ved Blueye Shore Lab etter en online demo da han oppdaget at et team fra Trondheim Havn hadde et problem. De hadde mistet en fender fra båten sin, nære havnen. For å hjelpe til, tok Trond fram Blueye X3 med gripearm og noen andre småverktøy, for å hente opp fenderen.

I tillegg hjalp Trond NRK forrige sommer med å hente opp en flyvedrone de hadde mistet i fjorden. Denne artikkelen vil dykke dypere ned i hvordan Blueye ROVer suksessfult kan hjelpe med redning av savnede gjenstander under vann.

Blueye X3 redder opp en fender fra fjorden for Trondheim Havn

Reddet fender opp fra Trondheimfjorden.

Uhellet skjedde forrige uke da Trond kom tilbake fra Blueye Shore Lab etter en online demo. Folk fra Trondheim Havn måtte takle et uventet problem mens de brøt is med en av slepebåtene deres. Under prosessen kolliderte båtens bakende, noe som resulterte i at en fender fra baksiden av båten falt i vannet.

Trondheim Havn's tug boat of which the fender was lost.
Trondheim Havn's slepebåt som mistet en fender.
High Capacity battery swap
Blueye X3 med gripearm, klar for aksjon.

Fendere er avgjørende for å unngå skade på både skip og kaikonstruksjoner. Etter å ha hørt om hendelsen, brukte Trond en Blueye X3 med Reach Alpha gripearm for å lokalisere og løfte fenderen. Fordelen her var at Trondheim Havn visste presist hvor de hadde mistet fenderen, noe som gjorde lokaliseringen enkel. Fenderen lå på 10 meters dybde. Trond brukte noen tilleggsverktøy for å utføre operasjonen, blant annet et stive målebånd med teip festet til et robust tau. Etter å ha tredd tauet inn i fenderen, løftet Trond og Trondheim Havn den vellykket opp.

Undervannsvideo av fenderen som hentes opp.

Det er fint å se dronen i sanntid og ha muligheten til å styre dronen direkte mot det vi ønsker å se.
- Trond Larsen, Senior Technical Sales Engineer

Redningsaksjon for NRK

Trond and NRK team with found flying drone.
Trond Larsen med NRK-teamet etter å ha reddet flyvedronen opp fra vannet.
NRK team (Norges Tøffeste) with recovered flying drone
NRK-teamet smiler fornøyd etter redningsoperasjonen ute på den nedlagte oljeriggen ved Lade.

Under opptaket til TV-programmet Norges Tøffeste forrige sommer, oppsto det en utfordring for NRK da de mistet en flyvedrone. Trond klargjorde en Blueye X3 for dykkning, og reddet suksessfullt både dronen og en GoPro. Den lille, men effektive ROVen, utstyrt med de riktige verktøyene, er i stand til å håndtere et bredt spekter av oppgaver under vann, samt den praktiske nytten i uventede situasjoner.

Disse hendelsene er et bevis på den praktiske bruken av Blueye ROVer for å håndtere uventede utfordringer og redningsoperasjoner av både stort og smått.

Fordeler med å ha Blueye ROVer til søk og redning

  • Rask utplassering: Store ROVer og redningsverktøy kan være dyre og kreve mye tid for å gjøres klar. Ved å bruke Blueye ROV, kan én person raskt utføre gjenopprettingsoperasjonene effektivt uten å behøve dykkere.

  • Tidsbesparende: Operasjoner og uhell kan løses raskt ved bruk av ROV. Blueye X3 kan sjøsettes på få minutter, noe som raskt gir brukeren øyne under vann for søk- og redningsoperasjoner.

Slik kapasitet under vann gjør oss i bedre stand til å søke eller sikre dokumentasjon. Den kan for eksempel brukes til å lete etter angivelig omkomne, for å dokumentere forurensning eller gjenstander som er dumpet.
- Frode Reiten, Rettsmedisiner, Politiet

  • Kostnadsbesparende: ROVene våre er et budsjettvennlig alternativ for brede søk og gjenopprettingsoppgaver sammenlignet ved bruk av dykkere. Dykkere kommer med betydelige kostnader som dekker utstyr, forsikring og trening. Disse utgiftene kan hopes opp, spesielt for organisasjoner som arbeider innenfor stramme budsjetter, noe som gjør ROVer til et mer økonomisk valg for deres operasjoner.

  • Opererer i utfordrende forhold: Blueye ROVer er laget for å fungere bra under tøffe forhold, noe som gjør dem passende for oppdrag i utfordrende miljøer. De er spesielt nyttig i kaldt vær da du ikke trenger å hoppe i vannet selv.

  • Effektiv fjerning av gjenstander: Blueye X3 utstyrt med en gripearm eller annet spesialverktøy, vil kunne bistå med å hente opp tapte gjenstander fra vann som utgjør en farge for liv og miljø under vann. Dette er en trygg og kontrollert måte for opphenting, og holder dykkere unna risikofylte dykkesituasjoner

Er du interessert i å lære mer om hvordan undervannsdroner kan bidra i din virksomhet? Fyll ut skjemaet under, og teamet vårt vil ta kontakt med deg snart!

Be om tilbud på X3