Spøkelsesteiner og hvordan teknologien kommer til unnsetning

tirsdag 12. september 2023 / Blueye-kontoret

Selv om det ikke har noe overnaturlig ved seg, er spøkelsesteiner utvilsomt skremmende!

Disse spøkelsesteinene utgjør en betydelig del av det globale problemet med spøkelsesfiske og utgjør en alvorlig trussel mot livet i havet. I denne artikkelen vil vi dele en spennende historie om hvordan en av partnerne til Blueye, Hydrone undervannsinspeksjon, samarbeidet med NGO Aegean Rebreath og med suksess fjernet spøkelsesteiner fra havbunnen utenfor Santorini.

Spøkelsesteiner og dets negative effekt på livet i havet

Tilstedeværelsen av plast i havet øker raskt. Ifølge International Union for Conservation of Nature (IUCN) havner over 8 millioner tonn plast i havet hvert år, noe som utgjør hele 80 % av marint søppel. Konsekvensene for havets liv, enten de svelger plasten eller blir viklet inn i denne forsøplingen, er betydelige. Spøkelsesteiner gjør denne alvorlige situasjonen enda verre. En spøkelsesteine er et fiskegarn som har gått tapt eller blitt forlatt i havet

Screengrab from X3
Fiskebur tatt ved bruk av Blueye ROV Foto: Blueye Robotics

Ifølge en studie fra 2018 publisert i Scientific Reports, utgjør spøkelsesteiner minst 46 prosent av Søppellappen Great Pacific. Dette er stille mordere som er ansvarlige for å fange og skade et betydelig antall marine dyr, inkludert haier, rokker, beinfisk, havskilpadder, delfiner, hvaler, krepsdyr og sjøfugler. Disse dyrene kan være fanget i garnene i uker, måneder eller til og med år. Som et resultat blir de ofte funnet med livstruende skader, med mindre de allerede har lidd eller dødd av utmattelse, sult eller predasjon. Spøkelsesteiner kan også forårsake ytterligere ødeleggelse ved å kvele korallrev, skade kystlinjer og skade båter.

Spøkelsesteiner på havbunnen i Santorini funnet av Hydrone og NGO Aegean Rebreath

Photo by Hydrone
Blueye X3 brukt av Hydrone-teamet i Santorini Foto: Hydrone

For noen måneder siden hadde Hydrone, et selskap basert i Hellas som leverer undervannsinspeksjonstjenester, et spennende oppdrag. I juni oppdaget noen dykkere farlige spøkelsesteiner på sjøbunnen i Santorini.

Screengrab from X3
Spøkelsestein funnet på havbunnen i Santorini. Foto: Hydrone

Disse teinene ble etterlatt av fiskebåter, og utgjorde en trussel mot livet i havet. For å takle dette problemet og rydde opp i havbunnen slo de seg sammen med NGO Aegean Rebreath og tok kontakt med Hydrone for å få hjelp. Hydrone grep med glede muligheten til å bruke X3 ROV fra Blueye til å lokalisere spøkelsesteinene, slik at dykkerne kunne fokusere på å fjerne dem raskt.

Photo by Aegean Rebreath
Teine flytende i havet. Foto: Aegean Rebreath

Operasjonen var likevel ikke enkel! Havbunnen utenfor Santorini har en unik topografi på grunn av vulkansk aktivitet, og det var derfor avgjørende å navigere forsiktig for å unngå at X3 ROV ble sittende fast på store steiner. Operatøren som styrte ROV-en, utførte en utmerket jobb med å manøvrere godt gjennom den ujevne havbunnen samtidig som de overvåket kameraet for å oppdage de skjulte spøkelsesteinene. Etter en grundig søk, ble spøkelsesnettene oppdaget på havbunnen, på dybder fra 30 til 38 meter.

Photo by Hydrone
Havbunnen gjennom Blueye ROVs øyne. Foto: Hydrone

Det tok omtrent 20 minutter før vi nøyaktig kunne fastslå plasseringen ved hjelp av Blueye ROV. På betydelige dybder og i det åpne havet var risikoen for å avvike fra kursen alltid til stede, og dette kunne potensielt føre til betydelige forsinkelser i operasjonen.
- Nikos Sarbanis, Hydrone

Kudos til Hydrone og NGO Aegean Rebreath for den fantastiske jobben med å fjerne spøkelsesteinene, noe som gjør havbunnen tryggere for marine skapninger.

Løse dilemmaet

Mange fiskere, fiskeindustripartnere, havner, frivillige organisasjoner og forskere har gått sammen for å minimere effekten av spøkelsesteiner og andre spøkelsesredskaper under vann.

  • Forebygging inkluderer bevisstgjøring blant produsenter av fiskeredskaper og opplæring av fiskere om riktig utstyrsdisponering.
  • Implementere regulatoriske tiltak for å hindre tap av redskaper og etablere innovative metoder for disponering og gjenvinning av fiskeredskaper.
  • Designe og produsere utstyr som ikke utgjør noen skade hvis det går tapt på sjøen.
  • Bruk av moderne teknologi som ROV-er (Remotely Operated Vehicles) for å lokalisere tapte fiskeredskaper til sjøs.

Blueye ROV som verktøy i miljøvern

Screengrab from X3
Spøkelsesteine funnet av Blueye-teamet Foto: Blueye Robotics

Å ha et moderne verktøy som Blueye X3 undervannsdrone kan være svært nyttig for å oppdage spøkelsesteiner og annet søppel. Blueye ROV's størrelse gjør det enkelt å nærme seg objektene du ønsker å inspisere under vann, selv på trange steder. Funksjonene Auto-depth og auto-heading bidrar til å holde ROV-en stabil og forbedrer manøvrerbarheten og kvaliteten på videoopptakene.

Screengrab from X3
Blueye X3 på Santorinis havbunn. Foto: Hydrone

I tillegg sørger ROV-ens lydløse propeller for minimal forstyrrelse av livet i havet, noe som gjør den til et ideelt instrument for å beskytte havene våre.

Er du interessert i å lære mer om hvordan undervannsdroner kan støtte virksomheten din?

Kontaktskjema