Slik oppnår vi høy kvalitet og lav forsinkelse på undervannsvideo med kameraet på Blueye undervannsdroner

onsdag 26. januar 2022 / Blueyekontoret

Kameraet er et av de viktigste komponentene i en undervannsdrone. Tekniske spesifikasjoner kan se bra ut på papiret, men hva er det egentlig som betyr noe for et undervannsdrone kamera? I denne artikkelen ser vi på hva Blueye kameraene kan gjøre og hvordan de kan forenkle dine undervannsinspeksjoner.

Skreddersydd kamera til hver av våre tre undervannsdrone modeller

De tre forskjellige modellene, Pioneer, Pro og X3, har tre forskjellige kamera. De er alle skreddersydd for Blueye og alle er produsert i Europa. Pioneer og Pro er relativt like i ytelse, men Pro sitt kamera er modifisert for å kunne tilte opp og ned. X3-kameraet har et helt nytt design med en større bildesensor som gjør det til et utmerket kamera i forhold med lite lys, samtidig som den er oppgradert med en skarpere linse. I tillegg til det nye kameraet har X3 også muligheten til å feste på et eksternt kamera, slik at du kan se i flere vinkler og retninger.

The Blueye cameras

De tre forskjellige Blueye kameraene. Fra venstre til høyre: Pioneer, Pro og X3.
Pioneer Pro X3
Live video kvalitet* <200ms <200ms <200ms
Live video kvalitet 1080p, 1-16Mb/s 1080p, 1-16Mb/s 1080p, 1-16Mb/s
Opptaksformat 1080p 30fps MP4 1080p 30fps MP4 1080p 30fps MP4
Støtte for video overlay
Manuell kamera kontroll
Kamera tilt -10° -30° to +30° -30° to +30°
Lyssensivitet Good Good Excellent
Sensor størrelse 1/3" 1/3" 1/2.8"

*Avhengig av telefon modell, målt på en iPhone 8

Kameraspesifikasjoner er ikke alt som teller

Når man sammenligner kameraspesifikasjonene til forskjellige undervannsdroner, kan det være lett å gjøre seg opp en mening om hvilken som er best på papiret. Dessverre gjenspeiler ikke alle disse tekniske spesifikasjonene virkeligheten. Husk at kamera skal ikke bare gjøre opptak, men er også operatørens øyne når dronen skal manuvreres. 4K-opptak er til liten nytte dersom operatøren ikke kan se hvor han skal eller forsinkelsen i videostrømmen er for stor til å kunne manøvreres som ønskelig. Høy forsinkelse på videostrømmen gjør dronen vanskelig å operere og kan i verste fall føre til farlige situasjoner.

Et kamera med Full HD og live-video med minimale forsinkelser gjør undervannsdronen responsiv og enkel å bruke

Over vann og under perfekte vannforhold vil ofte 4K videoer bli oppfattet som bedre enn videoer i Full HD. Under vann derimot, så vil du ikke se så mye forskjell ettersom sikt, som påvirkes av vannkvalitet, og lysforhold har mest å si for bildekvaliteten.

Det som virkelig betyr noe når klarheten i vannet er dårlig er lysfølsomhet. Bruker man dronens innebygde lys under slike forhold vil sikten i vannet ofte bli verre ettersom lyset reflekteres av partikler som forårsaker det som kalles "backscatter". Lyset du sender ut returneres rett til kameraet og blender deg, akkurat som når en kjører i en snøstorm. Da blir det vanskelig å navigere. Navigering ved hjelp av naturlig lys under slike forhold er aller best, da vil ikke partiklene være like synlige og det blir lettere å se. Under ekstremt mørke forhold kan bruk av eksternt lys i en vinklet orientering plassert lengre unna dronekameraet forbedre din evne til å se hvor du skal betraktelig.

Å gi operatøren høyest mulig videokvalitet og lavest mulig forsinkelse i live videostrømmen har vært en prioritet for oss. Kameraene våre strømmer høykvalitets video i 1080p i opp til 16Mb/s med mindre enn 200ms forsinkelse. Dette gjør at dronen er responsiv og lett å manuvrere og du kan ta avgjørelser basert på det du ser live.

Forsvaret benyttet flere Blueyedroner i samarbeid med minedykkere ved fjerning av torpedoer fra KNM Helge Ingstad. Undervannsdronen ga dykkelederne på land en god visuell oversikt over operasjonen. Foto: Forsvaret

Med effektiv komprimering får du bilder med en lav filstørrelse, det gjør at filene overføres kjapt etter et dykk, som igjen fører til at du kan laste ned ferdige rapporter med bilder av god kvalitet på få minutter. For å kunne gi brukeren bilder og video av høy kvalitet samtidig som vi holder filstørrelsen lav er et kamera i Full HD en fin mellomting. Dersom en spesifikk jobb krever høyere oppløsning på stillbilder eller video, er det mulig å montere eksterne kameraer via universalfestet på dronene våre.

Manuelle kamera innstillinger

Via Blueye appen kan kameras instillinger justeres manuelt. Foto: Blueye

Blueye appen gir deg full kontroll over dronens kamera med manuell eksponering for vanskelige lysforhold, hvitbalanse for justering av farger og manuell kontroll av videokvalitet når maks kvalitet er viktig. Skalering gir muligheten å fylle here skjermen uansett skjermformat på enheten. Bildestabiliseringen hjelper deg å holde kameraet stabilt under vanskelige forhold eller hvis kabelen er stram.

Komprimerte og kompatible videofiler

Videoene på dronen enkodes i H.264 ettersom det er en velablert standard som beholder videokvaliteten samtidig som den komprimerer effektivt. Videoene blir lagret som .mp4 på dronen og er kompatible med de fleste video redigerinsprogrammer og videoavspillere på ulike operativsystem. Videostrømmen sendes ved hjelp av RTSP-videooverføringsprotokollen, noe som gjør det enkelt å integrere med tredjepartsapplikasjoner eller kombinere den med vårt Blueye SDK. Bilder lagres som JPEG filer med sensordata og tekstnotater som EXIF-metadata. Disse metadataene gir oss muligheten til å kunne legge på sensor data på stillbildene som et tilvalg når de lastes ned.

Sensordata tilgjengelig på kameraopptakene

Eksempelvideo med sensordata.

For å gjøre gjennomgang av opptakene enklere kan du aktivere sensordata og tekst på videoene mens du dykker. Notater kan endres underveis i dykket og lagres både på video og i bilder. Du kan også legge på din egen logo.

Eksempelbilde med sensordata og notater lagt til når filen ble lastet ned. Foto: Blueye

Konklusjon

Undervannsdrone kameraer er annerledes enn vanlige kamera. Over vann har gjerne oppløsning mye å si for bildekvalitet, men for en undervannsdrone har lyssensivitet og kvaliteten på videostrømmen mest å si. Fordelen av høyere oppløsning forsvinner ofte på grunn av dårlig sikt under vann. Høykvalitets Full HD video oppfattes ofte like bra og kommer med fordelen av en mer hånderlig filstørrelse som gir en lettere arbeidsflyt. Med vår automatiske rapport generering og muligheten for å legge på sensordata på både video og stillbilder gjør vi det enkelt for deg å dokumentere hvert dykk. Blueye sin videostrøm med lav forsinkelse og høy video kvalitet gjør det både trygt og enklere å utføre effektive inspeksjoner.

Sjekk ut vår YouTube-kanal for å se flere videoopptak fra dronene våre. Det er også mulig å bestille en live demo med en av våre droneeksperter, så kan du selv se hvor godt dronen fungerer.