Lag 3D-modeller av objekter under vann

fredag 5. februar 2021 / Trondheim

Med 3D-fotogrammetri får du utnyttet Blueye-dronen på en helt ny måte. Teknologien lar deg inspisere objekter under vann detaljert og presist. Å gjennomføre 3D-modellering under vann er mer komplisert enn triangulering på land, men med et godt verktøy for hånden legger man grunnlaget for verdifulle opptak. Dette kan høres avansert ut, men med vår videoopplæring og artikkel, kan hvem som helst bli guidet gjennom prosessen og bli en proff. Å kombinere droneinspeksjoner og 3D-kartlegging kan gi mer nøyaktig informasjon om objektets tilstand. Enten det er snakk om skrog, rør, oppdrettsanlegg, begroing eller skadeinspeksjon, er 3D-modellering nyttig og relevant for mange bransjer.

Utforsk mulighetene

Blueye-teamet streber alltid etter å utvikle og forbedre teknologi for å tilby kundene våre de aller beste tjenestene. Gjennom utviklingen av produktene våre har vi systematisk gjort tester under vann. Tusenvis av timer har blitt brukt til å utforske og inspisere skip og flyvrak på havbunnen i Trondheimsregionen. Dette inspirerte ingeniørene i Blueye Robotics til å utforske muligheten for å lage 3D-modeller av objektene ved hjelp av fotogrammetri. Det ble tatt detaljerte opptak med Blueye-dronen, som deretter ble brukt til å lage 3D-modeller av vrak og andre objekter funnet på dypet.

Bla ned til slutten av artikkelen for å se nærmere på vraket til Short Sunderland og 3D-modellen laget av Blueye.

Lag en 3D-modell ved hjelp av droner

Med en 3D-modell kan man gjøre omfattende kartlegging av alle synlige objekter. Det gir en bedre oversikt enn videoen alene. Detaljert informasjon kan bidra til å jobbe proaktivt og ta de riktige beslutningene til rett tid.

Det er et stort potensial for å implementere denne teknologien i shipping-industrien.
- Michael Stein, Stein Maritime Consulting.

Når du tar bilder for fotogrammetri må du se hele objektet på en gang, og deretter bevege deg rundt for å fange objektet fra alle vinkler. Aksene defineres ved å manøvrere opp og ned og deretter side til side i lav hastighet. Å vite dybden bidrar til å definere z-aksen og gir det beste resultatet i et 16: 9-bildeformat. Oppgaven kan utføres på relativt kort tid og med høy presisjon. Denne metoden gir profesjonelle og andre brukere et komplett bilde som kan være vanskelig å fange i 2D på grunn av vannets uklarhet og mangel på lys. Blueyedronens evne til å komme helt nær objektet er også perfekt for å ta bilder av høy kvalitet uten tilbakespredning.

Mikro-ROV-systemer er svært nyttige i 3D-inspeksjoner. [...] Blueye Pro er det beste produktet tilgjengelig til dette formålet. - Michael Stein, Stein Maritime Consulting

Prinsippet for undervannsfotogrammetri er det samme som på land eller i lufta, men sikten er uklar og det er krevende å fange nøkkelpunkter i vann. I tillegg beveger lyset seg og det er ofte bevegelige partikler som skaper støy. Disse faktorene gjør det mer utfordrende for programvaren å sette sammen bildene. I luften har vi nøyaktige posisjonsdata fra en GPS som hjelper programvaren med å plassere hvert bilde på modellen. Under vann krever dette kostbart ekstrautstyr som et USBL eller et LBL-system sammen med en DVL for hastighetsdata, ganske enkelt fordi GPS ikke fungerer under vann. Det er imidlertid fullt mulig å lage mindre modeller uten posisjonsdata. Ved å bruke IMU (gyro og akselerometer)- og dybdedataene som er tilgjengelige fra blueye-dronen, hjelper vi programvaren med å sortere bildene og redusere prosesseringen.

Det som gjør Blueye mer brukervennlig i denne prosessen, er muligheten til å eksportere loggdata som tidssykroniseres med hvilken som helst videofil. Det betyr at du får verdifull tilleggsinformasjon som synkroniseres automatisk til hver videoramme. Etter å ha justert og samlet bilder, kan man enkelt lage en 3D-modell ved å kjøre den gjennom spesialprogramvare.

Verdien av å bruke Blueyedroner til 3D-kartlegging:

  • Tilgjengelighet: Alle kan operere Blueye-droner med minimal trening og samle de nødvendige opptakene for å lage en 3D-modell.
  • Rekkevidde: Med en maksdypde på hele 305 meter tar Blueye Pro-dronen deg ned til objekter og områder som mennesker ikke fysisk kan nå på grunn av trykket.
  • Stabilitet: På grunn av den vertikale formen er dronen svært stabil, noe som gir en jevn og stødig bevegelse i videofeeden.
  • Mobilitet: Evnen til å enkelt manøvrere sidelengs er avgjørende når du samler opptak for 3D-fotogrammetri. De 4 kraftige thrusterne, i tillegg til auto-dybde og -heading funksjonene, lar deg ennkelt utføre dette.
  • Kamera kvalitet: Suksessen av 3D-kartleggingen din er avhengig av kvaliteten på bildene. Med full HD-tiltkamera, kombinert med utmerket lysfølsomhet, dynamisk område og bildestabilisering, kan du ta bilder i HD.
  • Informasjon: Verdien av informasjonen du kan innhente om objektene er svært stor. En tredimensjonal modell kan skildre forholdene med større nøyaktighet enn en vanlig opptak. Med lite eller dårlig informasjon er du i beste fall i stand til å jobbe forebyggende. Med mer informasjon kan du jobbe proaktivt, noe som gir deg et konkurransefortrinn ved å kunne gjøre korrigerende tiltak i tide.
  • Kostnadsbesparende: I stedet for å bruke budsjettet på å ansette dykkere eller ROV-piloter, kan du bruke din egen drone til å gjennomføre inspeksjonen og lage en ypperlig 3D-modell selv.

Forutse skader og spar penger.
- Michael Stein, Stein Maritime Consulting

Større nytte

Vi har fortsatt mye å lære om undervannsfotogrammetri ved bruk av undervannsdroner. Prosessen er ikke like enkel som på land, men nytten kan være mer viktig da undervannsfotogrammetri gir oss muligheten til å visualisere objekter på dybder som mennesker ikke fysisk kan nå. Derfor er vi stolte over å tilby et brukervennlig verktøy som raskt kan tas i bruk fra kaien eller båt.

Ta en titt på Sketchfab profilen vår for å se alle 3d-modellene våre.Leter du etter mer innhold om 3D-fotogrammetri?

Gratis webinar: 3D Photogrammetry Videoopplæring: Hvordan lage en 3D-modell Artikkel: Hvordan vi tar opptak for 3D-modeller

Utforsk videre: Alt du trenger å vite!

Use-Case artikler Gratis webinarer Alle Blueye-videoer

Ta kontakt