Hvordan Blueye Observer bidrar til tryggere og mer effektive operasjoner

torsdag 21. januar 2021 / Blueyekontoret

Noe av det første vi gjorde i 2021 var å relansere Blueye Dive Buddy appen under nytt navn: Blueye Observer. I tillegg til å bytte navn har vi lagt til flere nye funksjoner, inkludert mulighet for å bruke appen på Windows.

Blueye Observer appen gjør det mulig for flere personer å koble seg til dronen og se videostrømmen. Å ha flere øyne under vann samtidig kan bidra til på å øke effektiviteten og kvaliteten på undervannsinspeksjoner og operasjoner.

I dette blogginnlegget vil jeg dekke hva som er nytt i appen før jeg vil ta for meg et reelt eksempel fra en av våre kunder hvor Blueye Observer appen var en viktig bidragsyter i en vellykket undervannsoperasjon. Til slutt vil jeg fortelle litt om Blueye sin strategi og veikart knyttet til programvare.

Hva er nytt i Blueye Observer v2.0?

Blueye Observer er et supplement til den komplette Blueye appen som brukes til å styre dronen. Vi har begrenset funksjonaliteten til det helt essensielle. Etter å ha installert appen på din Android, iOS, eller Windows enhet, kobler du deg enkelt og greit til dronens trådløse nettverk og starter appen. Videostrømmen vises umiddelbart, sammen med essensiell telemetri som temperatur, dybde, kompasskurs, status for videoopptak, og batterinivå.

Screenshot of Blueye Observer App running on an iPhone and a Windows computer.
Skjermbilde av Blueye Observer på iPhone og Windows.

I denne oppdateringen har vi gjort følgende forbedringer:

  • Byttet navn fra Blueye Dive Buddy til Blueye Observer
  • Windows versjon av appen
  • Forbedret ytelse og kvalitet på videostrømmen
  • Dobbeltrykk på videobildet for å bytte mellom moduser for hvordan bildet skal strekkes for å fylle skjermen på enheter med annet format enn 16:9
  • Lagt til innstillinger for å velge temperaturenhet (celsius eller fahrenheit)
  • Lagt til innstillinger for å velge dybdeenhet (meter eller fot)
  • Viser status på opptak i statuslinjen

Den viktigste nyheten er at Blueye Observer nå er tilgjengelig for Windows, noe som gjør det mulig å bruke en vanlig PC til å se videostrømmen. Windows versjonen er tilgjengelig som en offentlig beta-versjon, og er under fortsatt utprøving. Den er likevel nå på et nivå hvor vi ønsker at våre kunder tar den i bruk og prøver den ut.

Du kan lese mer om Blueye Observer for Windows, og hvordan installere appen i vårt Help Center.

Blueye Observer inspiserer roret på et skip
Blueye Observer inspiserer roret på et skip.

Plassering av en 9 tonn tung fender

Fra tid til annen må Horten Havn bytte ut fenderne på fergekaia på grunn av slitasje eller uhell hvor fergene kommer for hardt inn mot land. Å plassere en 9 tonn tung fender på en stake på havbunnen er ikke enkelt uten øyne under vann.

Tidligere har Horten Havn måtte leie dykkere til å bistå med en slik operasjon. Dykkernes rolle var å følge med på plasseringen av fenderen, og kommunisere med kranfører via radio. Ved hjelp av en Blueye undervannsdrone kan Horten Havn nå utføre denne jobben selv. En droneoperatør fra Horten Havn posisjonerer dronen på riktig plass, mens kranføreren kan selv se nøyaktig plasseringen ved hjelp av Blueye Observer appen fra førerhuset.

Ved å eliminere behovet for dykkere til denne operasjonen sparer Horten Havn tid og kostnader, samtidig som de forbedrer HMS forhold gjennom redusert risiko.

Video fra operasjonen hvor Horten Havn monterte en ny fender på havbunnen, hvor kranfører fikk levende bilder fra Blueye Observer inn i førerhuset. Video: Horten Havn

Programvare fra Blueye

Hos Blueye har vi et mål om å lage produkter som varer, og vi ønsker at kundene våre skal ha tilgang til det beste inspeksjonsverktøyet på markedet. Programvare er en kritisk ingrediens i å sikre en god brukeropplevelse av å eie og bruke en Blueye drone. Muligheten til å selv oppgradere programvaren både på selve dronen og appene som brukes til å kommunisere med dronen, er en viktig måte å sikre at verdien av din Blueye investering stiger over tid.

Siden lanseringen av Blueye Pioneer i 2019 har vi gitt ut mye ny funksjonalitet i form av gratis programvareoppdateringer:

Dette er bare noen eksempler på viktige forbedringer vi har levert i form av programvareoppdateringer. Du kan finne en komplett versjonshistorikk i vårt Help Center:

Valg av plattform og operativsystemer

Valget vårt om å bruke vanlige iOS og Android enheter til å styre Blueye dronene, er fundert i en strategi og visjon hvor Blueye appen er en del av et større mobilt økosystem. Kundene våre kan ta i bruk de nyeste og kraftigste smarttelefonene og nettbrettene på markedet, og forvente at Blueye appen er godt integrert med plattformen. Dette muliggjør og at Blueye appen kan være del av en mer komplett digital arbeidsflyt. Dette kombinert med kontinuerlige programvareoppdateringer er vi sikker på at verdien av din Blueye drone vil øke over tid.

Per i dag leverer vi følgende programvare på forskjellige plattformer og operativsystemer:

iOS Android macOS Windows Linux
Blueye App
Blueye Observer App
Blueye File Transfer
Blueye SDK

 Kun tilgjengelig på nye Mac datamaskiner med M1 eller annen prosessor utviklet av Apple.

The Blueye Software Development Kit brukes innen forskning og til integrasjon mot egne systemer. Vi gir også ut Blunux som er navnet på operativsystemet til dronene, og installeres via Blueye appen.

På slutten av 2020 lanserte Apple nye Mac maskiner basert på samme prosessorarkitektur som iPad og iPhone. Dette gjør det mulig å kjøre vanlige iPad applikasjoner på macOS. Blueye appen og Blueye Observer appen er begge tilgjengelig på macOS App Store for Mac maskiner basert på den nye M1 prosessoren til Apple.

Vi har og planer om å lage en versjon av Blueye appen for Windows, og Mac maskiner basert på Intel prosessorer, i fremtiden (2022) ved hjelp av Microsoft .NET MAUI rammeverket. For våre kunder betyr dette at de får mulighet til å velge den plattformen som best passer deres behov: macOS, Windows, iOS, eller Android.