Forbedre søk, redning og opphenting med ROV-er

fredag 3. mai 2024 / Blueyekontoret

Livet til sjøs byr på mange utfordringer, inkludert sporadiske ulykker. Kraftige strømmer i elver og sjøer kan ta uskyldige liv, mens ulovlig dumping av søppel fører til skade av havet og forurensning av planeten vår. Politi og brannvesenet blir ofte kalt ut til oppdrag som krever søk eller andre former for undervannsundersøkelser.

For å øke effektiviteten benytter de nå ROV-er i stedet for – eller sammen med – dykkerteam. I denne artikkelen dykker vi dypt ned i hvordan ROV-er kan hjelpe folk i søk- og redningsoppdrag.

ROV-er til søk, redning og opphenting

Når sikten i vannet er lav, kan det være utfordrende for redningsmannskap å finne gjenstander og vurdere hvor trygt området er, noe som øker risikoen for dykkerne. For oppdrag som krever at dykkere plukker opp gjenstander, vil det være en fordel å bruke en ROV for å dokumentere miljøet under vann på forhånd. Dette vil hjelpe til med å planlegge oppdraget mer detaljert, spare tid og redusere risikoen for menneskeliv.

Vanligvis utføres disse oppdragene av fagfolk som politi, brannkonstabler, eller andre organisasjoner som utfører SAR-arbeid (Søk og redning). Målet deres er å lokalisere og hente opp savnede personer, bevis eller andre gjenstander relatert til etterforskning, slik som våpen eller smugleri. Det er her ROV-er kommer inn i bildet. Ved å integrere en sonar til Blueye X3, vil du kunne kartlegge havbunnen og få et bilde av den visuelle rekkevidden for redningsaksjonen. For eksempel kan vi fastslå virkningen av sprengningen på Nord Stream-ledningen.

Jigsaw sonar map of the blast area Blueye covered on the Nord Stream pipelines
Et kart satt sammen av flere sonaropptak gjort med Oculus M750d på Blueye X3.

Under ser du en video av en redningsdukke vi plukket opp under et av prøvedykkene våre. Dukken er den samme som vårt lokale brannvesen bruker til sin SAR-trening. Vi brukte Blueye X3 med Reach Alpha-gripper for å plukke den opp. For å unngå skader på utstyret anbefaler vi å sikre gjenstanden med et tau eller lignende.

Video av en redningsdukke som blir plukket opp med X3 med griper.

ROV som verktøy for komplekse operasjoner

Nylig brukte Kystvakten sin Blueye X3 ROV for å lokalisere et savnet fartøy på 100 meters dyp, og samtidig hente opp en person i Romsdalsfjorden ved Molde. Dette viser hvordan avansert teknologi kan hjelpe i kritiske situasjoner.

Militære og forsvarsteam håndterer ofte risikable oppgaver som eksplosive enheter til sjøs, eller etterforskning av mistenkelige gjenstander. Slike oppdrag krever grundig planlegging og gjennomføring. Ved å bruke ROV-er under vann kan de minimere både faren og tiden som er involvert. Det er derfor Kystvakten har utstyrt alle skipene deres med Blueye ROV!

Blueye X3 ROV på et av Kystvaktens fartøy på Svalbard. Photo: The Norwegian Coast Guard

_ Det er et genialt verktøy vi har hatt stor, stor nytte av de siste årene!_
- Stein Magne Eidissen, Orlogskaptein.

Kystvakten bruker ROV-ene i mange forskjellige oppdrag. Fra inspeksjon av utenlandske fartøy som reiser inn i Norge, til ressurskontroll på fartøy. Blueye ROV er allsidig!

_ Vi har vært med tollvesenet på et av Norges største kokainbeslag. Vi har også funnet to som har vært forulykket under vann, den siste var nå i påskeuka, en mann som var ute og fisket og ble funnet på hundremeters dybde og ble faktisk tatt opp av denne ROVen fra Blueye._
- Stein Magne Eidissen, Orlogskaptein.

Video av redningsdukke filmet med Blueye X3.

Å bruke ROV-er gir SAR-enheter et sett med øyne under vann. For mer utfordrende oppdrag er dronen også et flott komplementært verktøy. Norsk politi bruker Blueye ROV for ulike SAR-oppdrag, mens organisasjoner som Røde Kors også er avhengige av Blueye ROV for sine rednings- og etterforskningsaktiviteter .

Blueye X3 med sonar og gripere: Et perfekt verktøy for redningsoppdrag

Teknologiske fremskritt har gjort søk- og redningsoppdrag mye tryggere og mer effektive enn noen gang før. Blueye X3 med sonar gjør det mulig for brukere å se og spore objekter i grumsete vann eller i dype områder der sikten er lav. Sonaren fungerer som en spesiell undervannsradar, og sender lydbølger som treffer objekter og skaper et bilde av det som er rundt. Sonaren hjelper med å kartlegge undervannsmiljøet og finne ting som ellers kan være vanskelig å se. Det er som å ha en undervannsdetektiv!

Video av bil funnet ved hjelp av Gemini-sonar.

Det finnes forskjellige sonarer som kan integreres med X3 ROV. Du kan lese om det her.

Vi har hatt flere situasjoner der vi har brukt X3 ROV med griper for å plukke opp både lette og tyngre gjenstander fra under vann, slik som en fender til Trondheim Havns båt eller den tapte flyvedronen til NRK. Disse hendelsene er et bevis hvor praktisk Blueye ROV-er er i uventede utfordringer og opphenting.

Video av redningsdukke plukket opp med en X3 utstyrt med griper.

Interessert i å lære mer om hvordan undervannsdroner kan bidra i arbeidet ditt? Fyll ut skjemaet nedenfor, så tar teamet vårt kontakt med deg snart!

Snakk med en industriekspert