Bruk av ROVer til daminspeksjoner

Vannverk spiller en viktig rolle for innbyggere da de har ansvar for å distribuere og vedlikeholde drikkevannskilder. Å sørge for at damstrukturer er i god fatning, at ingen uønskede objekter i vannet påvirker vannkvaliteten eller at inntaksledninger er uten skader, er bare noen av områder som krever kontinuerlig oppfølgning.

Med undervannsdroner kan operatører på vannverk og vannkraftverk selv inspisere og dokumentere vedlikeholdsoppgaver, uten å sette en fot i vannet.

Vedlikehold av drikkevannskilder

I Norge har vi mange vannkilder og over 90% av drikkevannet kommer fra innsjøer og elver (kilde: norskvann.no). Selv om vannet vi har stort sett er friskt og rent, må disse kildene beskyttes og forvaltes riktig.

Inspeksjon av damanlegg Foto: Blueye Robotics

Med en undervannsdrone kan ansvarlige for å vedlikeholde damanlegg og drikkevannskilder selv inspisere damstruktur, finne uønskede objekter i anlegget samt dokumentere tilstand på inntaksledninger.

Inspeksjon av damanlegg på vannkraftverk

På verdensbasis utgjør energi utvunnet fra vannkraft 1/6 av den totale kraftproduksjonen (kilde: statkraft.no). I tillegg til at vannkraft sørger for en stor del av verdens strømforsyning er vannkraft også klimavennlig, fleksibel og fornybar.

Droneoperatører på et vannkraftverk Foto: Blueye Robotics

Hyppige inspeksjoner gjør det enklere å planlegge for fremtidig vedlikehold. Med opptaksfunksjon og HD kamera er det også fort gjort å dokumentere tilstanden i dammen samt dele dette med andre interessenter. Ønsker en å inkludere flere på en inspeksjon er det også mulig å dele live videostrøm på opptil 2 ekstra enheter med Blueye Observer eller koble seg opp på en større skjerm.

Inspeksjon av fuging hos et vannkraftverk Foto: Blueye Robotics

Undervannsdronen takler hardt vær

Spesielt i Norge er vi utsatt for til tider hardt og kaldt vær. Undervannsdronen håndterer minusgrader bra og er utviklet for norske forhold. Med fire kraftige thrustere kan dronen opereres i vann med strøm opptil 1 m/s.

Les alle de tekniske spesifikasjonene til undervannsdronen Blueye Pioneer.

Undervannsdronen Blueye Pioneer Foto: Blueye Robotics

Fordelene ved å benytte en undervannsdrone på vannverk og vannkraftverk

  • Portabel og enkel å ta med seg i bilen for inspeksjon på flere anlegg
  • Størrelsen gjør det mulig å komme til i rør og områder dykkere ikke når
  • HD kamera og videoopptak
  • Mulighet til å dele inspeksjonen live på flere enheter med appen Blueye Dive Buddy
  • Lite vedlikehold
  • Auto-dybde og auto-heading gjør dronen stabil og enkel å manøvrere

Med undervannsdronen ser vi på lodd og fester på inntaksledninger. Vi kan også kjøre dronen innvendig ledningen for å se tilstand på begroing og feil på rør. - Drone operatør, Trondheim Bydrift

Skjermdump fra en Blueye Pioneer undervannsdrone som inspiserer en inntaksledning

ROV'en Blueye Pioneer er liten av størrelse, men samtidig kraftig og svært robust. Dronen veier 9 kg og kan enkelt flyttes til ulike lokasjoner. Den lille størrelsen gjør det også mulig å komme til i rør og andre trange rom hvor mennesker ikke har tilgang.

Undervannsdronen inspiserer inne i et UV anlegg Skjermdump fra en Blueye Pioneer undervannsdrone

Lyst til å lære mer om hvordan en undervannsdrone fra Blueye kan brukes til inspeksjoner av blant annet drikkevannskilder? Se hvordan Trondheim Bydrift undersøker drikkevannskilden Jonsvatnet i Trondheim.

Les om flere ulike bruksområder for undervannsdroner.

Interessert i mer informasjon? Ta kontakt med oss i dag.

Dokumenter

Document Icon

Blueye Pioneer - Produktark med tekniske spesifikasjoner

Product sheet with technical specifications
Format
application/pdf
Filstørrelse
0.17 MB
Last ned dokument
Document Icon

Blueye Pro - Produktark med tekniske spesifikasjoner

Product sheet with technical specifications
Format
application/pdf
Filstørrelse
0.13 MB
Last ned dokument