Undervannsdronen på jakt etter den mystiske lukten i Trondheim

I sommer har innbyggerne i Trondheim vært plaget av en merkelig lukt som minnet om eksos, asfalt eller svidd gummi. En av teoriene til luktkilden er at den kunne stamme fra kanalen som går mellom Midtbyen og Brattøra. Vi fikk i oppdrag av Adresseavisen å ta med oss flere undervannsdroner for å filme sjøbunnen i kanalen for å undersøke om vi kunne se noen uregelmessigheter og kanskje avdekke mysteriet!

Innbyggerne i Trondheim har ved flere anledninger i sommer observert bobler komme opp på overflaten i Kanalen. I forbindelse med prosjektet Renere Havn ble det lagt knust kalkstein på sjøbunnen av kanalen for å dekke til forurensning. Under dette kalklaget kan det ha dannet seg gasslommer som skaper de boblene som er sett på overflaten i Nidelven.

Se video fra våre søk i Nidelven: Embedded content: https://youtu.be/zoVhR91My4U

Vi ble med Adressavisen ut i Kanalen hvor vi sjøsatte fire undervannsdroner. To dronepiloter manøvrerte dronene fra land og to fra båt samtidig som at Adressa streamet videoopptak direkte fra vår ene Blueye Pioneer.

Chasing bubbles with the underwater drone Blueye Pioneer oto: Adressa

Undervannsdronen Blueye Pioneer har kraftige LED lys og et kamera som gir direkte videooverføring i HD-kvalitet. Med disse kvalitetene kunne vi selv i en bykanal fange gode bilder av bobler som vi tydelig kunne se stige opp fra sjøbunnen. Se full oversikt over de tekniske spesifikasjonene her. I etterkant av undersøkelsene vi gjorde i kanalen er teoriene om at lukten stammer fra gasslommer på bunnen avvist og den vonde lukten er fortsatt et mysterium.

Er du interessert i å lese mer? Ta en titt på våre historier eller les hvordan undervannsdronen kan benyttes til profesjonelle formål.