På jakt etter marin forsøpling i indre Oslofjord med WWF

torsdag 8. september 2016 / Nesodden, Norge

Marin forsøpling er et voksende problem og kanskje verdens største miljøproblem. Det har store negative konsekvenser for marint liv og forstyrrer havets sårbare økosystemer.

Det kan være lettere å forsøple havet når man ikke kjenner til konsekvensene av det, og når man ikke har et bevisst forhold til havet - tror jeg.

Sannheten er likevel at vi alle er knyttet til havet, vi behøver kanskje bare å bli minnet på det?

Andreas og jeg takket umiddelbart ja, da vi ble invitert til å hjelpe NRK med å filme deres første Live-undervannsintervju, med Blueye Pioneer! Mon tro hva som skjulte seg under den blanke overflaten?

Å kaste avfall i havet har man gjort i alle tider, men det er først i de siste tiår at avfallet inneholder plast - et materiale som bruker opp til flere hundre år på å brytes ned i naturen.

Oslofjorden er på mange måter hovedstadens varemerke og sterkt forankret i byens kulturliv. Enten du beunderer den en solskinnsdag, eller kanskje på vei til jobb med en av de lokale fergene. Enten du nyter fjorden fra kajakken eller du nyter late dager på en av de lokale strendene om sommeren..

Mange historiske hendelser har funnet sted på Oslofjorden. Det tyske militærskipet, Blücher, ble senket av det norske forsvaret utenfor Oscarsborg festning 9. april i 1940, den første dagen av den tyske invasjonen av Norge under andre verdenskrig. Senkingen av skipet sørget for å forsinke den tyske invasjonsstyrken nok til at kongen og regjeringen fikk tid til å flykte nordover.

Senkingen av Blücher (5654566265)

Senkingen av Blücher

Senking av Blücher utenfor Oscarsborg festning. Photo: Riksarkivet

Idag hviler vraket på havets bunn, og er blitt et populært mål for ivrige dykkere, selv om de ferreste har muligheten til å dykke helt ned de 70-80 metrene for å se det. Selvsagt er dette et av vrakene vi skal besøke når Blueye Pioneer er klar!

På tross av at vi setter stor pris på Oslofjorden, ser det ut til at vi vier svært lite oppmerksomhet til hva som foregår under overflaten. Dette ønsket NRK's reportere å gjøre noe med, og derfor ble vi bedt om å ta med en av våre prototyper av dronene til å hjelpe dem å utforske havbunnen utenfor Nesodden sammen med leder for WWF, Nina Jensen.

Using Blueye really helped with the reporting! This opens up a new world of opportunities for nature filming and documentaries.

Live undervanns-intevju viste seg å være en smal sak når man kan se hva som foregår

Live undervannsintervju

Live undervanns-intevju viste seg å være en smal sak når man kan se hva som foregår! Photo: Blueye

Dette var første gang NRK utførte et live undervannsintervju. Med en spesiell dykkemaske, kunne Nina snakke direkte med reporteren som befant seg på land. Ved å bruke Blueye's PioneerOne som en "digital kameramann" kunne vi følge dykkerne og hjelpe til med å kartlegge søppel på havbunnen.

Et bildekk ble funnet rett utenfor brygga

Et bildekk ble funnet rett utenfor brygga

Bildekk viser seg å være en av de største kildene til mikroplast langs norskekysten! Photo: Blueye

Ikke uventet fant vi mye søppel og skrot på sjøbunnen; bildekk, stoler, plastposer og flasker. Tre dykkere bidro til å få søppelet opp på land.

En sunken jolle Photo: Fredrik Myhre

Sunken jolle

Denne jolla er bare en av mange sunkne fritidsbåter i fjorden Photo: Fredrik Myhre

Senere ble i fortalt av dykkerne fra den lokale dykkeklubben ofte ryddet sjøbunnen i dette området, likevel var det ikke ryddig i det hele tatt. De delte noen bilder med oss fra tidligere dykk, som viste båter, fiskegarn og krabbeteiner og til og med BILER!

Hummer og fisk fanget i et tapt garn. Photo: Fredrik Myhre

Hummer og fisk fanget i et tapt garn

Tapte fiskegarn - også kalt spøkelsesgarn - kan fortsette å fiske i årevis. Photo: Fredrik Myhre

Dette er ikke første gang Blueye's undervannsdrone har blitt brukt til å kartlegge marin førsøpling; det var faktisk vår aller første milepæl da vi utviklet og fikk laget vår første prototype akkurat i tide til å bli med på forskningsekspedisjon over Atlanterhavet. Ekspedisjonen fant sted høsten 2015 da jeg var med eXXpedition Equator, og seilte fra Senegal til Brasil for å undersøke sammenhengen mellom marin forsøpling og helse.

Vi håper at Blueye's droner vil benyttes i mange fremtidige havryddeprosjekter, og har stor tro på at vi kan bidra til å åpne folks øyne for dette enorme miljøproblemet. Ikke gjennom å peke finger, men gjennom å motivere og engasjere til å kunne gjøre en forskjell.