Undersøkelser på vraket av fregatten Helge Ingstad

torsdag 8. november 2018 / Hjeltefjorden, Norge

Den 8. november 2018 oppstod det en kollisjon mellom fregatten Helge Ingstad og oljetankeren Sola TS. 137 personer var ombord fregatten når kollisjonen skjedde, men heldigvis ble ingen hardt skadet. Kollisjonen skapte en 45 meter lang flenge på skroget til KNM Helge Ingstad, noe som resulterte i at fregatten sank i Hjeltefjorden.

Sjøforsvaret hadde et par undervannsdroner fra Blueye tilgjengelig som gjorde det enklere å skaffe seg oversikt over skaden under vann for å planlegge videre tiltak.

Planlegg komplekse undervannsoperasjoner med droner

Kollisjonen mellom fregatten KNM Helge Ingstad og oljetankeren Sola TS resulterte i en 45 meter lang flenge på skroget til fregatten. Flengen var så stor og dyp at fregatten til slutt endte opp med å synke ned i Hjeltefjorden. Ombord ble våpen og hemmeligstemplede dokumenter forlatt. På grunn av viktige eiendeler og risikoen for både oljesøl samt aktivering av missiler, benyttet Sjøforsvaret seg av undervannsdronen Blueye Pioneer for å inspisere skadene og området rundt.

KNM Helge Ingstad Foto: Forsvaret
Undervannsdronen inspiserer skroget til KNM Helge Ingstad Foto: Sjøforsvaret / Tatt med Blueye Pioneer

Ettersom undervannsdronen kun er 48 cm lang og 35 cm bred, er det mulig for dronen å ta seg inn i områder som er utilgjengelige og farlige for mennesker. Med Blueye Pioneer kunne Sjøforsvaret bevege seg nærme og til dels inn i fregatten. På denne måten fikk de oversikt over de store skadene uten å sette mennesker i fare.

Undervannsdronen inspiserer innsiden av KNM Helge Ingstad Foto: Sjøforsvaret / Tatt med Blueye Pioneer

Tekniske spesifikasjoner for Blueye Pioneer

  • Dybde-rating: 150 m
  • Hastighet: 1.5 m/s (3 knop)
  • Kjøretid: 2 timer
  • Thrusters: 4 x 350 W
  • Kamera: Full HD 1080p 25/30 fps
  • Lys: 3300 lumen LED

Livestream opp til overflaten fra undervannsdronen

Med direkte bilde fra dronen gjennom Blueye App'en, har dronepiloten mulighet til å følge med på hva som skjer under overflaten i sanntid. Med undervannsdronen benyttet Sjøforsvaret muligheten til å følge med på Minedykkerne som løsnet missilene fra fregatten. På denne måten får en mer kontroll og økt trygghet for alle parter involvert i operasjonen.

Minedykkere løsner missilene fra KNM Helge Ingstad Foto: Sjøforsvaret / Tatt med Blueye Pioneer

Ønsker du å komme i kontakt med oss? Fyll ut dette skjemaet.