Langs Norges kyst med MS Fram og Hurtigruten

lørdag 13. mai 2017 / Langs kysten i Nord-Norge

I midten av Mai var Blueye så heldige å bli invitert med Hurtigruten sitt ekspedisjonsskip MS Fram på en reise langs Norges vakre kyst. Vi gikk ombord på Frøya, og fikk fem fantastiske dager på vei nordover til Tromsø. Turen var proppfull av fantastiske naturopplevelser og spennende dykk med Pioneer.

I tiden fremover skal vi samarbeide med Hurtigruten om å skape like spennende opplevelser for gjestene ombord!

Andreas, Jonas og jeg pakket med oss undervannsdroner, varme klær og fotoutstyr og reiste til Frøya, klare for et eventyr av en tur med Hurtigruten. Forventningene var høye, for Hurtigruten er kjent for sine spektakulære reiser og innholdsrike tilbud for gjestene.

Vi skulle imidlertid ikke være vanlige gjester, men teste ut Pioneer sammen med mannskapet ombord for å se om Blueye og Hurtigruten kunne kombinere det beste av reiseopplevelser til sjøs, med unike undervannsopplevelser.

Kart over reisen fra Frøya til Tromsø

Kart over reisen

I løpet av reisen var vi innom en rekke nydelige steder langs kysten fra Frøya til Tromsø.

Første stopp var Træna - en øygruppe utenfor Helgelandskysten kjent for sin karakteristiske profil av de tre fjellene Mjåtind, Breitind og Trænastaven som stikker opp av havet som trollhatter. Det er rundt 450 mennesker som bor fast på Træna, og de fleste av dem lever av fiske eller relatert arbeid. For dem som ikke har vært på Træna, er øyene kanskje mer kjent for sin årlige festival, da over 2000 mennesker samles på den største øya, Husøy, for å nyte konserter og fest!

Characteristic mountain profile of Træna

Træna

Træna islands

Selvom øyene er vakre, var det landskapet under vann vi var mest opptatt av så vi var raske med å få Pioneer ut i vannet. Vi oppdaget raskt noen store fiskestimer av sei rett bak Fram inne ved brygga, og fikk kapteinen med på en tur under båten for å se på skroget. MS Fram kom rett fra verftet og var i topp stand - dog med et par flekker der de hadde slurvet med bunnstoffet. Her fikk vi altså demonstrert Pioneer både som verktøy for inspeksjon OG i opplevelser av livet i havet - kult!

Neste stopp var de UNESCO-beskyttede øyene Vega, like sør for Polarsirkelen. Disse øyene er på listen over verdens viktigste natur- og kulturarv-steder. Med over 230 ulike fuglearter er dette himmelen på jorden for ornitologer! Folk har bodd på disse øyene i mer enn 10.000 år og har en unik tradisjon for å drive ærfugl og høste fjærene for dunproduksjon.

Det mangler ikke på vakre naturperler oppover langs norskekysten. Landskapet er rent, villt og fullt av yrende dyreliv - både over og under vann!

Blueye Pioneer diving with Stamsund mountains in the background

Blueye Pioneer

Blueye Pioneer utforsker tareskogen utenfor Stamsund.

Underveis på turen feiret vi også 17. mai! Dette var en feiring utenom den vanlige og vakrere, mer nasjonalromantiske omgivelser kunne vi neppe drømt om! Hele mannskapet og gjestene feiret med sang, flagg og champagne og gikk i 17.-maitog rundt dekk.

Noen av oss hadde tatt med bunaden for anledningen, og selv dronen fikk et flagg i toppen da vi dykket utenfor fyret på Andenes.

Christine i bunad utenfor Andenes fyr

17. mai feiring

17. mai ble feiret på Andenes, her utenfor det flotte fyrtårnet på Andenes.

Etter en så spektakulær og opplevelsesrik tur, gleder vi oss til 2018 da Blueye Pioneer skal være med på å gjøre reisene ombord på ekspedisjonsskipene enda mer uforglemmelige!

Les mer om Blueyes samarbeid med Hurtigruten her!