Klar vintersjø på Hitra

lørdag 10. desember 2016 / Kvenvær, Hitra, Norge

"Når nettene blir lange og kulda setter inn" - blir havet langs Norskekysten klarere og fylles med næring. Det er nå forholdene for dykking er best!

Sammen med undervannsdronen vår ble vi med Draugen dykkeklubb i Trondheim på deres årlige førjulstur til Kvenvær på Hitra, og fikk oppleve prima forhold med krystallklart vann og god sikt!

Hitra kommune i Sør-Trøndelag er en populær destinasjon for båtfolk, sportsfiskere og dykkere. Kommunen består av over 2500 øyer, hvor øya Hitra er den største.

Exploring from the marina in Kvenvær

Utforsker havna i Kvenvær

Du trenger ikke dra langt til havs for spennende undervannsopplevelser. Havna i Kvenvær byr på plent av liv og ting å se på under vann med undervannsdrone. I bakgrunnen ser du tilholdsstedet vårt for helgen. Foto: Hege Røkenes

Norskekysten er blant de mest næringsrike i verden. En viktig årsak til det er overfloden av fytoplankton, som danner grunnlaget for den marine næringskjeden. I likhet med enhver plante, trenger det mikroskopiske fytoplanktonet sollys og næringsstoffer for å overleve. De lange somrene i Norge byr på rikelig med lys, som igjen fører til kraftig planktonblomsting. Den kraftige planktonblomstringen i sommermånedene begrenser sikten i vannet for dykkerne.

En dykker kommer opp etter et kamskjell-dykk på Hitra

Dykkern på vei opp

Om vinteren klarner vannet opp, og forholdene for dykking og undervannsdroner er formidable. Her er Jonas på vei opp etter et vellykket dykk og fangst av kamskjellene Hitra er kjent for. Foto: Hege Røkenes

Men, når dagene blir kortere og kaldere på høsten og vinteren dør fytoplanktonet og vannet klarner opp og byr på fantastiske dykkeforhold for dem som ikke har noe i mot litt kaldt vann.