Dykking i fjellsprekk med undervannsdronen Blueye Pioneer

fredag 28. september 2018 / Fjellsprekk, Linesøya, Trøndelag

I løpet av årets Blueye workshop på Linesøya i Trøndelag besøkte vi en nærliggende fjellsprekk fylt med vann med undervannsdronen Blueye Pioneer. Ettersom vår Prosjektleder Ane Mengshoel er en erfaren grottedykker, var det ingen tvil om at vi måtte teste undervannsdronen i en grotte-lignende setting!

Undervannsdronen Blueye Pioneer er den første av sin sort, derfor er vi også veldig opptatt av å teste dronen for ulike formål. Ettersom vår Prosjektleder Ane Mengshoel er en erfaren og entusiastisk grottedykker, ønsket vi å ta med undervannsdronen til en nærliggende fjellsprekk fylt med vann da vi var på Linesøya i september 2018. Her fikk vi dykket med dronen og testet dens funksjonalitet i trange hulrom.

Rune and the drone attached to his backpack
Rune og undervannsdronen Blueye Pioneer festet til ryggsekken.

Undervannsdronen er nokså liten av størrelse (veier ikke mer enn 9kg og er 48cm bred), så det var ikke vanskelig å få med seg dronen ved å feste den direkte utenpå sekken til Rune. Tetheren (kabelen) pakket vi ned i sekken sammen med den trådløse enheten og kontrolleren.

Blueye Pioneer in the crevice water
Blueye Pioneer tar sitt første dykk i en fjellsprekk.
Blueye Screenshot inside the crevice-water
Slik ser det ut under vann i fjellsprekken.

Ane startet sin dykkekarriere i 2001 og avanserte til grottedykking i 2013. Hun har gjennomført over 230 dykk i grotter og gruver, og ser klare fordeler ved å benytte undervannsdronen Blueye Pioneer for hennes dykkeekspedisjoner.

Ane and the Blueye Pioneer
Ane godkjenner dronen for grotte-dykking.

Slik kan dykkere dra nytte av undervannsdronen Blueye Pioneer:

  • Utforske havbunnen for vrak og andre spennende dykkesteder før man tar på seg utstyret og benytter unødvendig og dyr gass
  • Konkludere en dykkestrategi ved å først kunne kartlegge området
  • Undersøke dykkepotensialet i nye grotter som befinner seg i mindre tilgjengelige områder før man bærer med seg dykkeutstyret
  • Bruke undervannsdronen som en digital dykkemaske for områder som er utenfor menneskelig rekkevidde

Les flere historier med undervannsdronen Blueye Pioneer.

Lokasjon

Fjellsprekk, Linesøya, Trøndelag