Bilfunn med undervannsdroner

tirsdag 20. november 2018 / Dora, Trondheim, Norge

Omtrent hver dag er Blueye teamet ute å tester undervannsdronen på ulike lokasjoner. Sent i november 2018 ble vi sjokkerte over å finne en bil på sjøbunnen like utenfor Dora i Trondheim. Vår første tanke var at noen måtte ha dumpet bilen sin med vilje for å bli kvitt den. Etter å ha pratet med både Politi og Brannvesen lærte vi at bilen lå på sjøbunnen av helt andre årsaker.

Avslører hemmeligheter under overflaten med droner

Det var en kald morgen den 20. november 2018. To fra Blueye Teamet hadde en demonstrasjon av dronen på et av våre vanlige dykkesteder: Dora. I senere år har Trondheim Havn ryddet opp havnen og fylt sjøbunnen med kalkstein. Vi forventet med andre ord ikke å finne noe spesielt som ikke hørte hjemme der.

Vi dykket dronen noen meter ned til bunnen og rundt 10 meter ut i sjøen før vi plutselig ble veldig overrasket over å se en skinnende grønn Audi A4 på skjermen.

A sunken car found at Dora in Trondheim
En sunket bil utenfor Dora. Skjermdump fra Blueye Pioneer.

Dette kan jo være forsikringssvindel!

En omtrent ubrukt bil, satt på hodet, lå rett fremfor oss. Bilen, en skinnende grønn Audi A4, så ut til å være tom. Bilskiltene var også fjernet. Vi kom frem til at dette kunne være et forsøk på forsikringssvindel.

Etter å ha gjort nærmere undersøkelser rundt bilen, så dronepilot Knut noe som lignet på et par ben. Han ringte nødetatene umiddelbart og informerte om funnet. Underveis i samtalen fortsatte han sine inspeksjoner rundt og nære bilen, og så at det heldigvis ikke var en person i bilen, men en dukke.

A sunken car found at Dora in Trondheim
Inspiserer den sunkne bilen. Skjermbilde fra Blueye Pioneer.

Politiet tok kontakt med Brannvesenet som kunne bekrefte at bilen var deres og var plassert på sjøbunnen sammen med en dukke. Hensikten var for å utføre testdykk. Selv om Brannvesenet kunne bekrefte funnene våre, bestemte både de og Politiet seg for å ta en felles øvelse. Hendelsen var så virkelighetsnær, og det hele endte opp med å bli en perfekt øvelse mellom lokale nødetater og undervannsdroner.

Les flere historier fra Blueye.

Lokasjon

Dora, Trondheim, Norge