Oppdrett og akvakultur

Alle oppdrettsanlegg er pålagt å overvåke fisk og anlegg hver dag. I dag utføres visuelle inspeksjoner under vann normalt av faste kamerasystemer, dykkere eller store industrielle ROVer.

Bruk av dykkere er kostbart og representerer en betydelig HMS-risiko. Inspeksjoner med tunge ROVer har tradisjonelt sett krevd mye trening for å manøvrere, og faste kameraer har naturlige begrensninger når det gjelder rekkevidde og fleksibilitet.

Med undervannsdronen Blueye Pioneer har du et mobilt undervannskamera som gjør det mulig å utføre undervannsinnspeksjoner på en effektiv og enkel måte. I kombinasjon med eksisterende faste kameraer gir det oppdrettere et fullstendig bilde av eiendeler under vann.

Vi bruker Blueye Pioneer til å følge opp samt kontrollere oppdrettsfisken. Undervannsdronen gjør det mulig å kontrollene fiskevelferd, groe på nøter og generell overvåkning av det som skjer i merden. -Johannes Schrøder, Salmar

Fordeler ved bruk av Blueye Pioneer

 • Du kan utføre dine egne undervannsinspeksjoner enkelt og raskt
 • Gir deg oversikten du mangler under vann
 • Du kan uføre hyppigere undervannsinspeksjoner og redusere både risiko og kostnader
 • Er vesentlig rimeligere enn bruk av dykkere og eksterne ROV selskap
 • Takler forholdsvis mye strøm
 • Du har muligheten til å dele live videopptak med ekspertise på land dersom det trengs

Enkel å bruke: Med Blueye Pioneer har du dine egne øyne under vann. Undervannsinspeksjoner blir enkelt. Du senker den direkte i vannet, tar med ledningen inn i båten og kontrollerer undervannsdronen med fjernkontrollen sittende i stolen din, mens du ser på skjermen foran deg. Med et fast montert HD kamera i undervannsdronen, kan du konsentrere deg om en ting samtidig – å styre dronen ditt du vil. Når opptakene er ferdig, overføres disse til din egen datamaskin og kan brukes til videre studier og som dokumentasjon. Blueye Pioneer er intuitiv enkelt å styre og krever minimal opplæring før bruk.

Gir deg oversikten du mangler under vann

De aller fleste oppdrettsanlegg har kameraovervåkingsutstyr på plass, men en undervannsdrone gir tilgang til områder der flyttbare pan- og vippekameraer ikke kan nå. Eksempel på dette er forankringsliner og store områder av noten. En kombinasjon av faste kameraer og en undervannsdrone gir deg hele bildet. Dette gir deg en unik mulighet til å inspisere alle de vitale eiendelene under vann på egen hånd, og gir deg muligheten til bedre beslutninger og bedre planlegging.

Illustrasjon av en merdinspeksjon

Uføre hyppigere undervannsinspeksjoner, reduser både risiko og kostnader. I tilfelle av en hendelse, ønsker du å få en klar oversikt over situasjonen før du tar noen avgjørelser. Det er mange situasjoner hvor man er i tvil om noe har skjedd med anleggets infrastruktur under vann, typisk etter dårlig vær eller etter vanlig servicearbeid utført av servicefartøy. På grunn av høye kostnader ved bruk av dykkere og eksterne ROV-operatører, kan nødvendige inspeksjoner bli forsømt eller forsinket. Med en Blueye Pioneer kan inspeksjoner raskt og enkelt håndteres på egenhånd, og eliminere usikkerheten.

Er vesentlig rimeligere enn bruk av dykkere og eksterne ROV selskap. I dag utføres de fleste undervannsinspeksjonene ved bruk av dykkere eller ved bruk av eksterne ROV operatører. I enkelte områder av verden, så vel som i noen situasjoner, er det umulig å få på plass et dykkelag eller en ROV operatør på kort varsel. Dette kan i noen tilfeller ta dager. Med Blueye Pioneer kan inspeksjoner gjøres umiddelbart, og kostnaden for en Blueye Pioneer er nesten det samme som å rekvirere et dykkelag eller utføre er ROV oppdrag.

Takler forholdsvis mye strøm. På enkelte lokasjoner med mye strøm, er det i dag vanskelig å bruke tradisjonelle mini ROVer. Blueye Pioneer er utstyrt med 4 kraftige thrustere, og i kombinasjon med den unike skrogdesignen og den tynne ledningen gjør dette det mulig å utføre undervannsinspeksjoner av høy kvalitet under forhold som svært få ROVer kan takle.

Photo: Blueye Robotics

Du har muligheten til å dele live videopptak med ekspertise på land dersom det trengs. Blueye Pioneer gir deg muligheten til å overføre videoopptaket ditt live med eksterne seere. Dette kan være viktig i noen situasjoner når du må diskutere dine funn med eksperter på land. For å overføre live videoopptak, trenger du minst en 4G nettforbindelse og ekstern videooverføringsmaskinvare.

Viktige egenskaper:

 • Bærbar og egnet for enkel håndtering
 • Enkel og rask start
 • Enkel å betjene med minimum trening
 • Unik skrogdesign og kraftige propeller gjør den enkel å styre
 • Automatisk dybde kontroll og automatiske retningskontroll gjør det enkelt å holde fokus
 • Full HD-kamera gir deg gode videoopptak.
 • Krever svært lite vedlikehold
 • Kraftige led lys

Blueye Pioneer er utviklet av Trondheim-baserte selskapet Blueye Robotics, og har blitt utviklet av verdensledende subsea eksperter med lang erfaring fra offshore bransjen. Blueye Pioneer er designet for å tilfredsstille krav til industriell ytelse og pålitelighet for undervannsoperasjoner, og med en brukervennlighet du normalt forbinder med forbrukerteknologiprodukter.

Vi er sikre på at Blueye Pioneer undervannsdrone vil være et godt verktøy for ethvert selskap som er involvert i oppdrettsbransjen. - Kent-Roger Wahlvåg, Department Manager Åkerblå

Les om flere bruksområder for undervannsdronen Blueye Pioneer.

Ønsker du å komme i kontakt med oss? Fyll ut dette skjemaet.

Dokumenter

Document Icon

Produktark med tekniske spesifikasjoner

Format
application/pdf
File size
0,66 MB
Copyright
Blueye Robotics AS
Last ned dokument

Bruk av undervannsdrone til oppdrett

Lær hvordan undervannsdronen Blueye Pioneer kan benyttes innenfor oppdrett