Bli med ned på historisk lekter og fly med dypvannsfisk på 120 m dyp

onsdag 29. mars 2017 / Børsa, Trondheim

Vår nye Blueye Pioneer undervannsdrone var endelig klar for å utforske dypet. Sammen med erfarne dykkere besøkte vi Børsa-lekteren, en lekter som sansynligvis ble brukt under byggingen av Thamshavnbanen på beynnelsen av 1900-tallet.

Etter å ha undersøkt vraket forlot vi dykkerne og fortsatte videre ned i dypet. Her fikk vi en flott opplevelse med en fascinerende skapning.

Turen gikk til Børsabergan, en halv time fra Trondheim for å teste vår nye drone i sjøen. Sammen med dykkere fra Draugen Froskemannklubb var det enkelt å lokalisere vraket ca 40 meter fra land, som også er lett tilgjenelig med bil. Vraket strekker seg fra 25 til 44 meters dybde. Lite er kjent om vraket i Børsa. I følge rykter sank lekteren under utbygging av gamleveien mellom Buvika og Børsa, da en stor steinblokk lagde hull i skutesiden under lasting. Lekteren sank trolig raskt og ligger fortsatt rett ved restene av Bakløkk-kaia. Lekteren er et av de mest populære dykkemålene i Trondhjemsfjorden siden det er godt bevart og lett å nå fra land.

Ruins of old harbour

Restene av Bakløkk-kaia

Bakløkk-kaia på Langtangen nedenfor Ramberget ble bygd av Martin Bakløkk i mellomkrigstida. Sansynligvis sank vraket under lasting av stein i forbindelse med veiarbeid.

Lekteren har et flott ratt som står på ca 25 meters dybde. Ved å følge lyktene til dykkerne var det enkelt å finne fram. Etter at styrhuset var ferdig utforsket fortsatt vi videre ned på vraket og endte opp i baugen på 44 meters dybde.

Rattet til lekteren er godt bevart

Akterenden av vraket

Høydepunktet på vraket er rattet som står på akterenden av lekteren.

Om sider hadde dykkerne bruk opp bunntid og luft, mens undervannsdronen kunne fortsette videre ned i dypet. Da vi nærmet oss 80 meter fant vi en langfingerkreps (Munida rugosa) på berget. Den benyttet muligheten til å få seg en matbit fra alle de små rekene som ble tiltrukket av lyset til undervannsdronen.

Langfingerkreps (Munida rugosa) animasjon

Langfingerkreps

En langfingerkreps (Munida rugosa) tar seg en matbit på 79 m dyp, mens små reker fyker forbi kameraet.

Vi fortsatte videre ned i dypet, og fikk nesten følelsen av å være i verdensrommet når partiklene fløy forbi kameraet.

På 100 meter dyp traff vi bunnen. Det var som å lande på en annen planet.

Mudderbunnen var som et grått månelandskap. Plutselig dukket en Svarthå (Etmopterus spinax) opp i bildet, men med sine kvikke bevegelser klarte vi ikke holde følge. Kort etter kom en nydelig Havmus (Chimaera monstrosa) glidende inn i bildet.

Havmus (Chimaera monstrosa) på 100 m dyp

Havmus (Chimaera monstrosa) på 100 m dyp]

Havmusa kan bli opptil 1,5 m lang og veie 2,5 kg. Hunnfisken blir størst. Havmusa har et stort hode og en kropp som gradvis smalner bakover til den lange og tynne halen.

Med rolige bevegelser fløy fisken gjennom vannet, og takket være manuvrerbarheten til Blueye Pioneer klarte vi holde følge filme havmusa mens den glir videre ned i dypet. Dette kan du se i filmen nedenfor.

Lokasjon

Børsa, Trondheim