Dronefiske etter blåkjeft på 120 m dyp

torsdag 6. juli 2017 / Trondheimsfjorden

Blueye ble invitert med på fisketur med storfiskeren Bjørn Florø-Larsen, kjent for mange rekordfangster i Trondheimsfjorden. Målet for turen var å filme med undervannsdronen og fiske blåkjeft, en fascinerende dypvannsfisk som normalt lever på 150 til 600 m dyp. Dette er en art som sjeldent har blitt filmet av andre enn forskere med tilgang på profesjonelle ROV-er.

Bjørn Florø-Larsen er kjent for mange rekordfangster i Trondheimsfjorden. I fjor sommer fikk han en kveite på 162 kg, den største noen gang tatt i fjorden. Han er også innehaver av verdensrekorden for brosme, med en fisk på hele 17.26 kg. Bjørn fisker ikke bare etter stor fisk. Han er en såkalt artsfisker som har fisket hele 122 forskjellige arter i Norske farvann.

162 kg kveite tatt av Bjørn Florø-Larsen
Kveite på 162 kg tatt i Trondheimsfjorden sommeren 2016 Foto: Sverre Magnus Selbach

Bjørn inviterte Blueye med på fisketur, med et spesifikt mål om å filme med undervanndrone og fiske blåkjeft. Dette er en art som normalt lever mellom 150 og 600 m dyp, men som også kan finnes grunnere. Bjørn vet om en plass hvor han får de regelmessing mellom 120 og 140 m, en perfekt dybde for Blueye Pioneer undervannsdrone.

Leaving the harbour
På vei ut til fiskeplassen i Bjørns båt, Black Pearl 2.0 Foto: Joachim Reiten Arntzen (Blueye Robotics)

Blåkjeft (Helicolenus dactylopterus) er en jeger som benytter seg av bakholdsangrep. Den står i ro på bunnen og venter tålmodig på at byttet skal svømme forbi. Blåkjeften har ikke svømmeblære, så når den ikke svømmer vil den synke ned på bunnen. Mangelen på svømmeblære gjør det mulig å sette fisken ut igjen etter fangst, om man ønsker å praktisere fang-og-slipp fiske. Du har kanskje sett vanlig uer hvor øynene spretter ut når den kommer til overflaten. Dette skyldes ekspanderende gass, noe som ikke er et problem for blåkjeften.

Blackbelly rosefish
En blåkjeft (helicolenus dactylopterus) som står på bunnen på 122 m dybde i Trondheimsfjorden. Foto: Blueye Pioneer

Da vi kom ut på fiskeplassen sjøsatte vi undervannsdronen og gikk rett ned på 140 m dyp. Herfra søkte vi i ca. 10 minutter før vi fant det vi letet etter; en blåkjeft! Vi fikk mulighet til å observere fisken og hvordan den beveger seg enten ved å svømme eller gå/krype lagns bunnen. Bjørn var virkelig begeistret over mulighet til å se og lære mer om fisken i dens naturlige miljø.

Etter å ha studert fisken kjørte vi dronen opp til overflaten før Bjørn slapp ned agnet sitt. Det gikk ikke mange minuttene før fisken hugg til!

Bjørn posing with catch and drone
Fornøyd fisker poserer med drone og fangst Photo: Joachim Reiten Arntzen (Blueye Robotics)

Vil du lese mer? Finn flere historier med undervanndronen her.